Ungkarsfest med Jon Eikemo

"Ungkarsfesten" er en folkekomedie av den gamle sorten: I en liten bygd ønsker tre eldre ungkarer å få seg dame. Når tre byjenter kommer til bygds, blir det forviklinger: Hvem vil ha hvem, og vil de egentlig ha alle de forandringene det å flytte sammen fører med seg?
Hadde man ikke visst bedre, kunne man trodd at dette var en episode av «Friends», 30 år senere. Eller en episode av «Sex og singelliv», flyttet fra New York til Vestlandet, og hvor jazz er skiftet ut med trekkspill. Vitsene sitter like løst som korken på hjembrentflaska, og karene tar seg alltid en «syltynn en» før de skal i siloen. Når byjentene kommer, viser det seg jo selvfølgelig at kortene deles annerledes ut enn det man først skulle tro: Den brautende Georg (Reidar Sørensen) har ikke så mye erfaring med damer som han selv hevder, mens sjenerte Ivar (Jon Eikemo) plutselig er festens midtpunkt. Og her har de noen nyskilte godbiter å velge i: Gammelfeministen Anna-Lena (Jorunn Kjelsby), frivole Lone (Anne Marie Ottersen) og Ingunn (Marianne Krogh) som jobber i bompengeringen og som aldri har glemt ungdomsromansen med bonden Espen (Nils Sletta). Ingunns unge datter Marit (Kirsti Stubø) er nissen på lasset. Hun er et friskt pust med sin allvitende innsikt i de voksnes privatliv og med sin evne til å manipulere. Når i tillegg kristenfolket rykker inn i full søndagsstas, er komedien komplett.
Det tar likevel litt tid før den kommer i gang, og noen ganger blir typetegningene litt for typiske: De mangler kanskje noe av den rarheten som skal til for at man får skikkelig tak på og hjerte for karakterene. Unntaket er selvfølgelig stakkarslige Ivar og hans underlige romanse med Anna-Lena, og den energiske og entusiastiske ungjenta Marit. Men alle leverer solide skuespillerprestasjoner, med flere komiske høydepunkt.
Målgruppen er nok ikke undertegnede, men jeg ser likevel at dette er en søt og varmende forestilling om hvordan eldre mennesker får trimmet latter-, hjerte- og rumpemuskulatur. Ikke akkurat hverdagskost, men en skikkelig kaffedoktor fra landet.

Hentet fra Dagsavisen, skrevet av Hilde Østby.