Folkrockgruppen Vømmøl Spellmannslag var det første bandet i norsk rockhistorie som ga ut et album på dialekt i 1974 med «Vømmøl’n» -og som samtidig oppfant et nytt instrument nemlig Lurken. Det er nå 50 år siden Vømmøl Spellmannslag erobret Norge med sine artige og til dels samfunnskritiske viser.
Vømmøl Spellmannslag var bare aktive live i to år på 1970-tallet. Likevel har gruppa satt dype spor etter seg. Midt i en tid dominert av engelsk pop, erobret Vømmøl landet med sanger om arbeiderkamp, undertrykking og streik, fremført på den bredeste dialekt. Gruppen viste publikum hvor bra norsk musikk kunne være, samtidig som den minnet folk om at vårt velferdssamfunn også har sine skyggesider.
-Vømmøl har blitt et begrep, synonymt med fengende folk/rock-viser med en stor gjennomslagskraft og et sterkt engasjement i kampen mot urett og undertrykking -og Vømmøl står like sterkt den dag i dag 50 år etter. Mannen bak alle sangene, Hans Rotmo, mener at mye av grunnen til at Vømmøl har overlevd, er den bevisste bruken av humor. Som han selv sier: «Vømmøl gir folk kraft til å kjempe, kjempe med humør.»
Lurkist Hans Rotmo alias Kristian Schravlevold tar nå med seg gamle bassisten Leiv Prestvik alias Birger Skruddusvingen – som nå er omskolert til å spille mandolin. De to medlemmene som har gått bort, Geir Solheim (2007) og Hans Løkken (2021) har fått solide erstatninger i Arild Moe på gitar og Lars Erik Fisknes på bass. Begge de to siste har vært med Hans i over 10 år i bandene Vømmølbasen Trio & Hans Rotmo & Porcelenband.
Det blir gjenhør med gamle klassikere som Høvlerivisa, Førarkortet, Itjnå som kjem tå seg sjøl, Hammarfossens Brus og Fjøsvisa og mange flere. Men også nye viser fra det nye albumet «Vømmøl Kommune» som slippes 1.Mai 2024 – alt i velkjent vømmølstil.
Høvlervisa
Fjøsvisa
Det e itjnå som kjem tå sæ sjøl
Peder og Hammarfossens Brus
https://www.nrk.no/video/PS*190256