Folkrockgruppen Vømmøl Spellmannslag var det første bandet i norsk rockhistorie som ga ut et album på dialekt i 1974 med «Vømmøl’n» -og som samtidig oppfant et nytt instrument nemlig Lurken. Det er nå 50 år siden Vømmøl Spellmannslag erobret Norge med sine artige og til dels samfunnskritiske viser. I 2024 vil dette bli ettertrykkelig markert med nytt album og turné.
Vømmøl Spellmannslag var bare aktive live i to år på 1970-tallet. Likevel har gruppa satt dype spor etter seg -Vømmøl har blitt et begrep, synonymt med fengende folk/rock-viser med en stor gjennomslagskraft og et sterkt engasjement i kampen mot urett og undertrykking -og Vømmøl står like sterkt den dag i dag 50 år etter.
Lurkist Hans Rotmo alias Kristian Schravlevold tar med seg gamle bassisten Leiv Prestvik alias Birger Skruddusvingen – som nå er omskolert til mandolin. De to medlemmene som har gått bort, Geir Solheim (2007) og Hans Løkken (2021) har fått solide erstatninger i Arild Moe på gitar og Lars Erik Fisknes på bass. Begge de to siste har vært med Hans i over 10 år i Vømmølbasen Trio.
Det blir gjenhør med gamle klassikere som Høvlerivisa, Førarkortet, Itjnå som kjem tå seg sjøl, Hammarfossens Brus og Fjøsvisa og mange flere. Men også nye viser fra det nye albumet «Vømmøl Kommune» som slippes 1.Mai 2024 – alt i velkjent vømmølstil.
Hvordan står det egentlig til med vømmølmusikken i dag? Er den for spesielle tilhengere – eller når den fremdeles bredt ut? Dagens streamingtall over sanger som er innspilt på 70-tallet gir et hint:
Knutsen & Ludviksen: Grevling i taket 6,1mill
Vømmøl Spellmannslag: Førarkortet 4,3 mill
Benny Borg: Balladen om Morgan Kane 2.4mill
Vømmøl: Peder og Hammarfossens Brus: 2,3mill
Lillebjørn Nilsen: Barn av regnbuen 2,3 mill
Vømmøl: Itjnå som kjem tå seg sjøl 2,3mill
Øystein Sunde: Jaktprat 2,1mill
Lillebjørn Nilsen: Ola Tveiten 2,1mill
Vømmøl Spellmannslag: Høvlerivisa 1,8mill