Benny Borg/De nye sangene - En annerledes turné for en ensom rytter

Etter en mannsalder med gitaren som eneste følgesvenn, legger Benny Borg ut på en turné med sine gode venner og plateprodusenter, Rune Berg og Åge Reite.

– Jeg har vært Den ensomme rytter så lenge at jeg knapt kan huske hvordan det var å reise sammen med andre musikere, sier Benny Borg. – Men jeg gleder meg som et barn. Et barn på snart 4x20 år.

I 2023 kommer tredje del av det som har blitt kalt Benny Borgs comeback-trilogi, og turnéprogrammet er i sin helhet hentet fra disse tre platene. 

Et annet element som skiller turneen fra alt Benny Borg har de siste årene, er han nå tar med seg to medmusikanter, Rune Berg og Åge Reite på tur.

 – Dette er noe jeg har drømt om lenge, men jeg har ikke villet legge ut på noen turné før låtmaterialet var helt riktig. Og det er det nå, sier Benny Borg.  

Det hele startet i 2016, da han gjorde et spektakulært (og høyst uventet) comeback på platemarkedet med Den største reisen, over 20 år etter at han bestemte seg for å aldri lage plater igjen. Hans rørende hyllest til sin avdøde kone, «God morgen, min kjære», ble en umiddelbar klassiker, og kritikerne var samstemte:

 «Benny Borgs nye album er en kunstnerisk triumf» (Aftenposten)

«Borgs første plate på 24 år er en triumf» (Klassekampen)

«Benny Borg måtte bli 70 år før han gir ut sitt beste album» (Dagbladet)

«Et karrierehøydepunkt for Benny Borg, i en alder av 70 år» (Dagsavisen)

 Den største reisen ble trykket opp i fire opplag, og toppet iTunes-listen, Benny Borgs første topp-plassering på godt over en mannsalder. I 2017 ble Hanne Sørvaags versjon av "God morgen, min kjære" den mest sette videoen fra Hver gang vi møtes noensinne, uansett sesong.

 Arbeidet med plata startet ved en tilfeldighet da Benny Borg ble kontaktet av produsentene Rune Berg og Åge Reite, som hadde overhørt en lydprøve i forbindelse med en forestilling han skulle holde.

 – De etterlyste en Benny Borg-skive som ikke handlet om Johnny Cash-Benny, Cornelis Vreeswijk-Benny eller Elvis Presley-Benny. Jeg hadde ikke spilt inn et album på 23 år og trodde karrieren min som plateartist var over, men etter et møte var jeg overbevist, sier han, og understreker at det er veldig annerledes å ikke ha muligheten til å gjemme seg bak en annen karakter.

 Prosessen med albumet ble en form for sorgarbeid. Det naturlige var å skrive om det som lå hjertet nærmest, og flere av sangene handler om det store savnet etter Liv, som han nettopp hadde mistet. Det var denne åpenheten, den nakne og usentimentale ærligheten, som gjorde så sterkt inntrykk på alle som hørte plata.   

 I 2019 kom oppfølgeren, En dag på jorden, også den til stående ovasjoner fra kritikere og platekjøpere. Albumet ble Spellemann-nominert i kategorien viser, og inneholdt radiosinglene «Sting for sting» og «Starten på en dagbok».

 Høsten 2023 kommer tredje og siste del av Benny Borgs comeback-trilogi. To singler er allerede sluppet derfra, «Pappa» og «Bli hos meg». 

 I februar 2024 skal låtmaterialet fra disse platene endelig få møte sitt live-publikum for aller første gang.

 Og etter endt konsert, når Den ensomme rytter atter saler opp og stevner vestover, er det ikke bare én, men tre silhuetter å se mot solnedgangen.